Days of Greys home site

Dagbok

Tessis drektighet og valper

Søndag 9. oktober

Her ender valpedagboken, for nå er alle valpene godt plassert i kjærlige hjem.
(Enkelte tilsendte bilder vil riktignok kunne komme under A-kullets fotoalbum.)

For to uker siden flyttet Amelie - eller Lucky som hun heter nå, til sitt nye hjem i Sandvika. Her er hun sammen med de nye eierne sine som vi vet tar vare på henne på aller beste vis. Litt rart var det, å plutselig være uten småtterier i huset, men mamman til valpene tok det fint, og syntes nok hun fortjente å få litt oppmerksomhet selv igjen.

Ikke varte det lenge heller, før Nando stakk innom i noen dager, mens mamman hans var på jobb i Tromsø, og denne uka har vi hatt koselig besøk av Storm fra tirsdag til fredag. Morsomt å se hvordan valpene vokser og blir flinkere og flinkere til alt mulig.

Vi kommer til å invitere alle hit til valpetreff en gang neste sommer, og håper det lar seg gjøre for hunder og eiere. Ville være så gøy å se valpene sammen igjen, og oppleve hvordan alle har utviklet seg.



Fredag 23. september

Skal minstejenta bli eller reise?
Det har vært spørsmålet her i mange dager nå.
Tessi er nokså lei av henne, og hadde nok stemt for det siste alternaivet, dersom hun fikk velge. Selv har jeg masse å gjøre på jobben fremover og er redd jeg ikke vil kunne gi vesla all den oppmerksomheten hun fortjener. Andre i familien kunne nok ordnet dette, men her er ikke de fysiske omgivelsene optimale.
Det er minstejenta som er oppslagsfoto på "hjem"-siden nå...

Storejenta reiste forrige søndag. Og vi er så takknemlige for at Reidun og Jan har gitt henne et puddelvennlig og kjærlig hjem på Sula.
På bildet ser dere dem før avreisen herfra.

Fredag 9. september

Kjøreturen til veterinæren gikk kjempefint. Et par av valpene pep litt til å begynne med, men da jeg satte i gang å synge for dem roet de seg og var stille på resten av turen.  Veterinærbesøket gikk også fint, selv om Tessi kjeftet på damen som gjorde så valpene fikk vondt (chippingen). Tessi roet valpene med melk etterpå, og alle kom hjem med helseattesten i orden.

I dag reiste vakre Storm til Kongsberg med den nye familien sin. Der vet vi han kommer til å få det veldig bra. Likevel var det ikke lett å se ham dra. Tessi pep litt og lette litt omkring i huset (nå mangler det jo to), men hun har heldigvis roet seg fint nå. På onsdag kveld flyttet Nando. Det var helt i nærheten her, og i dag har han vært på besøk og lekt med søsknene sine. Han har det supert sammen med matmor og "storebror" Thibå. Tessi var temmelig streng da han kom hjem igjen. Hun syntes nok han var litt for vilter og oppesen, men etter bare kort tid vanket det en ordentlig sup med melk på den ivrige gromgutten.

På onsdag var oppdretter og matmor til Figo her, og oppdretter ga de tre minste en ordentlig labbe- og snutebarbering. Godt at Storm var som en stille bris, for søstrene oppførte seg mer som uvær. De likte slett ikke å bli holdt fast.

Selv har jeg barbert labber i ro og mak med valpene på fanget. Det går mye saktere, men også uten bråk. Nando sovnet til og med, mens jeg barberte.
Storm fikk litt finpuss og kloklipp før han dro, og det gikk greitt det også.

Tirsdag 6. september

Valpene har nå passert 8 uker. Det som blir siste vektmåling her i huset er foretatt i går kveld. Har skrevet litt om dette på "vekt"siden.  De har også fått den siste ormekuren de skal ha før de reiser herfra.

I dag skal valpene på langtur til veterinæren i Eiker for å få helseattest, chip, og første vaksine (parvo). Det blir spennende med en såpass lang biltur. En fin prøvetur for lille Daysi som skal kjøre mange flere mil om ikke så lenge. Jeg kjøper med pass også. Det kan være kjekt å ha, dersom de små skal ut på reise i løpet av livet, og det er greitt til å notere alle vaksinene i også.

På bildet; sengens rettmessige eier med anda si.

Søndag 4. september

I dag har alle valpene fått lov å lage godlukt i Storms seng, som han skal ha med seg, når han reiser. De fant selv ut at det gikk utmerket med fire valper oppi der, - i hvert fall for en stund..

I går var vi på en liten biltur med alle fire i buret til Tessi, og mamman på setet ved siden av. Det var visst bare interessant og spennende. Ikke et klynk fra noen. Det blir jo en lengre biltur til uka, når vi skal besøke veterinæren for helsesjekk, vaksine og chipping. Godt å se at de tok det så greitt.

Ellers er de mye ute og gjør stua farlig ( = små brune hauger) om dagen. De elsker å komme ut av valpehagen og riktig få rørt på seg. Hagen er jo aller best, og der er vi hver eneste dag, men alt dette regnet gjør det ikke like fristende å bruke den så mye som i forrige uke. Valpene er forresten blitt flinke til å gjøre fra seg ute. Det gjelder bare å få dem ut i tide. De har jo behov med en gang de våkner, og gjerne etter at de har lekt eller spist også.

Appetitten er det heller ikke noe i veien med. Særlig storegutt Nando er i svært godt hold. Tessi begynner å bli direkte tjukk, så nå må vi passe på. Hun har nemlig funnet ut at vi lar henne spise opp resten av valpematen, hvis hun hopper inn og dier dem. Og gjett om de får mye morsmelk fortsatt!!

Det stunder mot levering av to av valpene i slutten av neste uke. Det gruer vi oss til. Det blir veldig rart å ikke ha dem her lenger. Heldigvis vet vi at de får helt supre hjem. Og så vil vi holde kontakten. Det er godt å vite.

Tirsdag 30. august

Nå skjer det masse hele tiden. Valpene blir modigere og modigere. De prøver ut alt nytt, klatrer, ballanserer, spiser, løper omkring og elsker nye mennesker som kommer på besøk.

På lørdag var den kommende eieren til Nando (Storegutt) her sammen med venninnen sin som er veterinær. Veterinærvenninnen skulle bedømme om Nando kunne egne seg som terapihund. Hun var fornøyd alle valpene, og hadde sagt etterpå at hun nesten aldri hadde sett et kull uten en sær valp, men at her var alle valpene fine og sosiale. (Gjett om vi ble stolte og glade!) Nando egner seg likevel antagelig best, fordi han er så mye større enn de andre, men ellers mente hun at det ikke var noen forskjell på hvilken valp man fikk.

På søndag kom Storms (Lillegutt) kommende familie på besøk. De hadde med en  flott seng og morsom leke som han koser seg med her, og skal ta med full av kjent lukt til sitt nye hjem.

Jammen er det ekstrabonus som oppdretter at en blir kjent med så mange hyggelige, nye folk!

Tirsdag 23. august

I går - på 6-ukers dagen - var snille og flinke Laila her og fotograferte valpene. De strømmet til, da hun la seg ned, så det ble først et par foto av henne selv. (Det andre ligger på Facebooksiden min.) Jeg legger fotografiene inn under foto av A-kullet. Det betyr at jeg må fjerne noen andre bilder, for jeg har nådd maksimalgrensen for foto innenfor dette hjemmesidesystemet. (Men jeg har dem jo på harddisken min, dersom noen skulle være interessert i et spesielt bilde som er tatt bort.)

Valpene får være mye ute nå, når det er pent vær, og mye ute i stua også.
Det liker de kjempegodt. De farer rundt som små baller, og undersøker alt de kommer over. Leker og slåss.

Tessi tålererer mer av dem nå, men sier klart fra, dersom hun synes de går over streken på noen måte.  Det være seg å ta noe hun "eier" eller bite henne i halen eller liknende. Da får de klar beskjed, og gjett om de hører!! Jeg lærer mye om hundeoppdragelse av Tessi om dagen...

I dag gjorde hun det jeg har lest at hundemødre (og ulvemødre)kan gjøre. Hun kastet opp halvfordøyd mat til dem, så de skulle få noe mer å spise av henne enn melk.  De får jo mat av meg, men dette var morsomt å se.

Ellers klipper jeg videre på de små. Litt om gangen kommer labber og snuter mer fram. Jeg har ikke hatt hjerte til annet enn å gjøre dette på hyggelig måte, med avledning og korte økter. Vet jo at proffene holder fast i valpen, og kjører maskinen over i en fei, men er ikke kommet dit foreløpig.. ..

Søndag 21.august

I morgen blir valpene 6 uker gamle, og Tessi synes nok de har fått vel mange tenner til at diingen er noen fornøyelse lenger. Skarpe klør har de også (selv om jeg klipper og klipper). Dette løser hun ved å gi dem melk stående.

Valpene spiser nå en god del tilleggsfor. Valpeforet fra Vom og hundemat består av rått oppmalt kyllingkjøtt, laks, egg, okselever og kuvom, tilsatt vitaminer og mineraler. Veldig mye bedre enn tørrfor, tydeligvis.

Ute er det kjempegøy, særlig når den strenge mammaen holdes inne. I dag har valpene vært ute i to omganger og lekt og utforsket. Nabojenta med foreldre kom og fotograferte dem også. I tillegg har de fått gå på kjøkkenet og i stua.

Fredag 19. august

Nye dager, nye utfordringer. Jeg fikk et godt råd av Bente, Puddelklubbens valpeformidler, om å barbere valpene bak, slik at avføringen ikke skulle sette seg fast i pelsen. Dette så ikke så nøvendig ut, for Tessi vasket valpene sine både godt og vel hele tiden. Men så ble hun litt dårlig på onsdag, med oppkast og diare.  Det er fullt forståelig at avføring ikke smaker godt for en hund som er kvalm. Og gjett om det var noen små som måtte med rompa under springen i går...

Ellers er Tessi en streng mor når valpene blir tatt ut av valpehagen. Ute i verden er det tydeligvis utrygt, og fryktelig farlig å løpe omkring. Den som gjør det blir kraftig satt på plass. Helst skal visst valpene sitte stille hos moren sin. Antagelig er det instinktet som sier at rovfugler og rovdyr kan bli oppmerksomme på små valper som rører mye på seg. Da Tessi straffet en glad valp for å komme i full fart når jeg ropte på den, fikk jeg nok av mors ansvar. Nå får de være ute, uten den strenge barnevakten.

Tirsdag 16. august

HØYE SPRANG I går var valpene fem uker gamle, - og i dag morges klokka seks våknet jeg av høy hyling nede fra stua.  Tre av valpene hadde klart å klatre over åpningen i kassa, der Tessi skal slippe inn, og en av dem hadde kommet mellom sofaen og grinda, og fant ikke veien videre. Tessi tok det hele med knusende ro. Det er tydelig at hun hører forskjell på frustrasjon og virkelig nød. Valpen ble lokket fram og satt tilbake der den hørte hjemme. De to andre valpene strenet fornøyde rundt i stua, og ble gjetet av mamman sin til de også kunne returnere til start. kasseåpningen ble påbygd med nok et pappstykke, noe som bare hjalp til ut på dagen i dag, da en av dem klarte spranget over denne høyden også...

UTE I dag har valpene vært i full fart ute på gresset igjen. Det passer vi på å få til hver gang det er nogenlunde tørt og temperert ute.  Valpene er litt nølende først, men så skyter de fart og undersøker omgivelsene.  Tessi er ikke like gald for det hele, og hun bruker anledningen til å oppdra de små. I tillegg til å forsøke å forhindre dem i å løpe langt av sted tok hun i dag ut tørrfiskstykket sitt og la seg til å spise blant valpene. Så snart noen av dem prøvde å røre det var det knurring og advarsler å få. Minstejenta fikk seg til og med et tak over hodet så hun løp pipende bort. Men da ble mor beymret og kom etter for å se om det var noe alvorlig i veien.  Ikke lett å se på denne oppdragelsen for en menneskemor som bare ønsker å kose med de små, men jeg vet jo at det er hundemammar som er best på hundeoppdragelse...

PELSSTELL De første forsiktige tak med den lille klippemaskinen er i gang. Snuter og labber titter gradvis frem. Og gradvis er det rette ordet, for gjengen har mye og tjukk pels allerede, og maskinen tar ikke så mye av gangen. Klør klippes også jevnt og trutt.


MAT  De små har fått mange spisse tenner nå. Ikke så morsomt for Tessi, men hun er fortsatt flink til å die dem. De trenger likevel litt tilleggsnæring etterhvert, så de får valpefor fra vom og tørrfor for småttinger (oppbløtt i vann) i små mengder etter at de har ligget hos Tessi. Små brødskalker, gulrot- og eplebiter har de også, for å kunne bruke tennene på noe som gir litt motstand.

BESØK De siste dagene har vi hatt en del besøk. Valpene synes det er fint med nye mennesker. Det betyr jo enda mere kos. En liten hvit toypuddel, Louis på 9,5 uker, har også vært her. men han måtte sitte pent i buret sitt. Vi tar ikke sjansen på smitte fra hunder, før valpene er vaksinert for parvo.

Tirsdag 9. august

Aller først: Takk til alle dere som har skrevet hyggelige hilsner i gjesteboka! Veldig koselig for en stolt, ny oppdretter.😀

I dag har de to største valpene smakt litt på rå karbonadedeig. Mamma Tessi kom og spiste opp resten, før de to minste rakk fram.... Derimot tok hun med et kjøttstykke inn til valpene og la det fram, for at de skulle få smake, så hun er tydeligvis enig med meg i at litt fast føde er på sin plass nå.

Valpene har vært ute på gresset igjen i dag, sammen med nabobarna. Ikke så lenge, for det blåste litt. Ellers leker de viltrere og viltrere med hverandre. Veldig morsomt å se på!

Tessi passet litt ekstra på Martin som bare bor i nabohuset innimellom. Hun kjenner ham jo på langt nær så godt som Helene. Men etterhvert var det greit for henne at han også klappet på valpene hennes.

Skumle" ukjente som kommer varsler Tessi behørig om, hver gang det dukker opp noen. Rart med disse instinktene. Valpene skal forsvares, det er sikkert.

Nå er det kveld og valpene skal få en veiing igjen og få prøve lunka geitemelk, før jeg stuper i køya. (Fortsatt våkner jeg og følger litt med på natten...)

Mandag 8. august

En ordentlig hund kan naturligvis riste seg (og bryr seg ikke om at den likner på en dinosaur...)  I dag er valpene fire uker gamle. De har fått sin andre ormekur, mamman også. Litt ulik reaksjon, men alle fikk pastaen i seg.
I dag har de også blitt introdusert for den minste klippemaskinen. Duringen var ikke avskrekkende, og et par klippestriper ble også forsøkt. Innen uka er omme regner jeg med å kunne presentere fire PUDDELvalper.

Ellers er alle fire veldig sosiale. De vil gjerne løftes opp, og de har ikke noe i mot å bli tatt på, overalt på kroppen.

Søndag 7. august

På bildet er valpene 3,5 uker. I morgen blir valpene fire uker gamle, og jammen er det full fart. Mye har skjedd siden jeg skrev sist. Klørne har blitt klippet for første gang, de har fått smake oppbløtt valpefor, de har fått kjenne grønt gress under potene sine og de første tennene kan kjennes nå. Forskjellen på dem øker, i sær på dn største gutten og de tre andre. han veier 200 gram mer enn minstejenta.

Det er ikke lett å fotografere sånne små villbasser, men vi fikk da tatt bilder på kjøkkenbordet i dag. Morsomt å få vist dem på alle fire, uten å måte holde dem, slik en ofte gjør på valpebilder (og jeg forstår hvorfor!).
Bildene av hver enkelt kommer på valpenes egne sider i morgen.

Mandag 1. august

I dag er valpene tre uker gamle. Det har gått noen dager siden jeg skrev her sist, og masse har skjedd med de fire små. De har begynt å stabbe omkring, de byr opp til lek innimellom (til og med med meg) og er i det hele tatt mere våkne. Storegutt har ledet an, mens de tre andre har fulgt hakk i hæl. Han klarte til og med å vippe over kanten til valpekassa på soverommet, så nå er den forsvarlig igjenmurt når de er der om natten.

På dagtid er de nå i valpehage på stua. De har egen kasse der som de kan sove uforstyrret i, når de trenger det. I denne varmen synes de det er vel så godt å sove ute på det svale gulvet, riktignok.

Ellres noterer jeg meg at de logrer! Har lest at små valper ikke kan styre halen sin, før de er fire uker gamle, men disse logrer visseligen innimellom som respons på småtulling fra min side. Helst etter at de har spist og er gode og mette. Da har de nå begynt å leke og utforske litt, før de legger seg til å sove igjen.

Knurre kan de også. Spesiel storegutt. 

Tirsdag 26. juli

I dag har valpene fått første kur mot spolorm. Det smakte veldig rart. Hvis dere ser hvite flekker på noen av bildene på valpenes egne sider er det bare pastaen som er blitt spyttet litt ut. Den var ikke helt lett å få ut av pelsen igjen....

14 dager gammel og på første tur utenfor kassa.

Mandag 25. juli

Akkurat på to ukers dagen åpnet valpene øynene sine. Først Argentan, så Amelie. Og bakbena setter de under seg nå, selv om gangen er noe vaklende og ikke varer veldig mange skritt.

Den flinke mamman deres slikkerog steller, men er mye ute av kassa også.

Lørdag 23. juli

Her ligger de små og koser seg inntil "reservemamman" sin. God å ha, når Tessi stikker ned i stua, der hun kan følge bedre med på alt vi gjør. Og fin om natten, når det blir for varmt for Tessi i kassa. De er vel snart store nok til å klare seg uten, men den har vært et greit hjelpemiddel i de tidlige, sårbare dagene.

Dagen her er naturligvis preget av de ufattelige, triste hendelsene i går. Vanskelig å ha fokus på noe annet nå. Valpene er så søte, men konsentrasjonen om dem har vært liten i dag. Heldigvis betyr ikke det noe for dem. De spiser og sover og koser seg som vanlig. 

Også lille Argentan klarer seg bra. Den hjelpen jeg har gitt ham med å finne seg en god spene har virket. Han har lagt på seg mer enn alle de andre fra i går til i dag. Puster med litt lyd innimellom, men virker ellers i fin form.

Torsdag 21. juli

Har ikke hatt tid til å legge over bilder fra kamera. Har terapivasket gulv, etter at lillemann Argentan har blitt forkjøla og laget rare surklelyder og skremt vettet av meg, slik at jeg ringte Veterinærakutten igjen. De sa akkurat det jeg trodde; avvente, se at han får i seg melk, sjekke almenntilstand. Så nå passer jeg på at ikke de andre dytter ham til side ved pattene. Han har lagt på seg mindre fra i går enn de andre også. Sukk!

Onsdag 20. juli

Valpene vokser mye. Nå mangler jeg bare 200 gram på å ha 2 kg valp i huset.😀
Godt dette, for en del av Tessis sykdomsbilde da vi var på Veterinærhøgskolen var også at det rant fra snuten hennes, og at hun hostet litt. Det renner litt fra snuta hennes ennå. Og jammen så jeg ikke at det også rant litt fra en av valpenes snuter i dag. Nok til å skremme en superpyse som meg. Så da er det veldig betryggende at de vokser og legger på seg - alle sammen.

I dag har jeg også plukket min første valpebærsj, så nå klarer i hvert fall en av dem å gjøre fra seg, uten å bli slikket i gang av mamman. Lys og akkurat passe i konsistensen var den, hverken hard eller bløt. Rart hva som betyr noe om dagen.

Tirsdag 19. juli

Nattevåk. Ikke ante jeg at det skulle være like mye nattevåk med nyfødte valper som med nyfødte menneskebarn. Det vil si, bare i de to første ukene, heldigvis!
Jeg sov fire timer på dagtid i går. Det var vidunderlig. Våknet som et nytt menneske. Men nå har det vært natt igjen, og den lille mamman synes det er for varmt å ligge hele natten i valpekassa. Hver gang hun går ut våkner jeg og legger erstatningsmamman (varmeflaska) oppi kassa. Små valper kan ikke regulere temperaturen sin opp ved å skjelve. De er avhengeige av en ytre varmekilde for ikke å kjølne ned. Tror dette endrer seg rundt 10-dagers alder, men har ikke lest det eksakt angitt noe sted, så det blir i hvert fall nattevåk til de er 2 uker gamle....

Valpene har fått egne sider også nå. Og det jeg regner med blir deres kennelnavn, dersom ikke noe helt genialt og nytt skulle dukke opp og vise seg å stemme bedre med valpens karakter.   Kennelnavnet er det som står i stamtavlen. De nye eierne velger naturligvis selv sitt daglige navn på valpen.

Åå bildet demonstrerer Tessi verdens mykeste og varmeste hodepute.

Mandag 18. juli

I dag er valpene en uke gamle. Og som de har vokst!! Veide dem nettopp og her går det oppover i rimelig bra fart. Godt at mamman deres ikke trenger å være på diett med ris + fiskepudding/kylling lenger. Nå trenger hun all den næringen hun kan få.  - og tydeligvis så mange huler som mulig. Hvem fant jeg under verandatrappa igjen, i full gang med å grave? Sukk!

Søndag 17. juli

Med mamma som er frisk igjen begynner dette å bli veldig koselig. Mye skal følges med på og gjøres, men det er jo bare gøy når mor og barn har det så bra.

I går hadde valpene vokst 30 -40 gram fra dagen før, da vi veide dem. Veldig betryggende. Vår finske oppdretter var på telefonen og forklarte at dette er individuelt. Så lenge valpene vokser litt hver dag, det være seg 5 gram, 15 gram eller mer, så er alt i sin skjønneste orden. Godt og avslappende å vite.

Så her spises det og soves det og spises det og soves det. Den lille mamman går litt oftere og litt lengere bort fra de små. Da får de den trygge varmeflaska opp i kassen sin.

Fredag 15.juli

Bildet er fra i går og kunne hatt tittelen "valpestabel".
Det er også et eksempel på det dagens tekst skal handle om:
Hva jeg har lært til senere kull.
- Bena må klippes mye kortere. (De ble klippet og vasket etter at dette bildet ble tatt...)
- Det må barberes bedre under magen. (Måtte selv massere ut melk av patter foran som holdt på å bli betente. Da var hår sjenerende, selv om de ikke var så mange og tette.)
- Temperaturen skal måles langt inn på hunder. (Ville ha kunnet reise inn til veterinær på dagtid, i stedet for om natten, hvis jeg hadde skjønt hvor høyt tempen lå.)
- Zolac(gode bakterier til tarmen, minus mekesukker) er et must og må alltid befinne seg i huset.
- Livløse valper kan behandles relativt hardt, med risting i nakkeskinn, (i tillegg til å forsøke å kaste ut fostervann og massere, slik jeg gjorde), pluss munn til snute innblåsing. (Alt tyder på at det ikke ville hjulpet i vårt tilfelle, men det plager meg litt  at ikke også det ble gjort, de første minuttene.)

Jeg har sikker lært mer som jeg ikke kommer på nå. Det følger i neste episode.

Torsdag 14. juli

Selv en syk mor gjør alt hun kan for å få stelt valpene sine. Men innimellom har Tessi bare ligget rett ut nå stakkar. Hun har antagelig fått en mageinfeksjon som i følge vår lokale veterinær går akkurat nå. Da hun satte i gang med sprutoppkast og diare i går kveld, og sent på kvelden var så slapp at hun ikke klarte å stå på beina, var det bare å pakke alle valpene og den lille mamman i bilen og kjøre til veterinærhøgskolen. Vegvesenet benytter tydeligvis sommernettene til å jobbe, så det var ikke bare en omkjøring vi måtte takle i vår temmelig nervøse tilstand, men vi kom nå frem og fikk hjelp av en kjempesøt og flink veterinær. Hun målte tempen. Den var på 39,7, høyere enn jeg hadde målt, fordi jeg ikke visste at jeg måtte stikke termometeret mye lengre inn på en hund. Tessi fikk både saltvann, kalsium og glukose intravenøst, og ikke minst antibiotika mot den infeksjonen som tydeligvis var der. Det rant litt fra snuten hennes og hun hostet litt også, i tillegg til mageplagene. Veterinæren trodde ikke det var infeksjon i livmoren, til tross for at siste morkake kom først 12 timer etter siste valp og hun hadde slitt med det (min første våkenatt av tre..). Utfloden hennes er normal av både farge og lukt. Men for sikkerhets skyld skal vi ta ultralyd hos den lokale veterinæren i morgen.

Ellers bekymret jeg meg litt over navlene som Tessi hadde "renset" totalt, så snart hun kom til . Kunne det bli brokk eller infeksjoner der? Godt med en rutinert veterinærdame som også tittet på de små og kunne berolige meg med at navlene så utmerket ut.

Tessi renser av alt som minner om merkesnorer også, så her hos oss får vi ta valpene på vekta.

Jeg må si jeg beundrer dem som har mange kull, eller flere på en gang. Dette er ikke noen spøk, for en som ikke liker å se sin beste venn i dårlig form.

Tirsdag 12. juli

Nå er bildene fra fødselen lagt på egen side under her, med tittelen A-kullet.

Mandag 11. juli

Termin sies å være 62 dager etter første paring for dverg-og mellompudler. Tessi fødte i såfall nøyaktig på termin. Fire livskraftige valperble født i dag, to av hvert kjønn, og en liten dødfødt tispevalp som bare veide halvparten av de andre.

Trist med den lille døde som jeg har begravet i haven og grått en skvett over, nå i kveld. Hun var så nydelig og hadde ingen tegn på at noe annet var galt enn at hun hadde fått for lite næring. Hun var den andre som ble født.

Den første valpen kom presis kl 15, en kjempestor gutt på 270 gram, den siste kom kl 19.40 og var ei tispe på 232 gram.

Tessi syntes det var greit å få hjelp med det meste. Jeg sto på og fjernet hinner og kuttet navlesnorer og la småttingene til pattene, mens damen etterhvert ble flinkere og flinkere til å rengjøre og stimulere de små til å  gjøre fra seg. (Det klarer de nemlig ikke uten hjelp, den første tiden.)

Lørdag 9. juli

Nå virker det som fødselen nærmer seg. Den lille mamman ligger med sin "førstefødte" - det grønne gummipinsvinet - i valpekassa og sover. Mat vil hun ikke ha, ikke engang rent kyllingkjøtt!!  Temperaturen hennes har alltid vært lavere enn andre hunders (37 - 37,5), men nå blir det spennende å se om den ikke har sunket ned mot 36 neste gang jeg tar tempen. Den skal synke rundt en grad et halvt til halvannet døgn før fødselen, for så å stige igjen rett før.

Torsdag 7. juli

Nå er visst redebyggingen i gang.... Det grønne gummipinsvinet fikk status som valp allerede for noen dager siden. Og Tessi graver litt flere steder enn hun pleier. Hvordan hun hadde klart å komme under verandatrappen som jeg hadde barrikadert med tunge jordposer og diverse annet, er en gåte. Hun kom nemlig ikke ut igjen ved egen hjelp. Under der hadde Tessi gravd seg en deilig grop og var naturligvis selv blitt full av jord og gamle, råtne blader. Og jeg som trodde jeg hadde tatt siste hundevask før valping. Sukk!

Orket ikke ta bilde av den skitne hunden, så her kommer et bilde til fra den glade turen på tirsdag i stedet.



Tirsdag 5.juli

Det begynner å synes godt nå. 8 uker på vei i dag (regnet fra første paring).
Det meste som må være på plass før fødselen er skaffet i hus, men vi håper det skal drøye bort i en uke til. Små valper trenger full tid i mors liv, og selv da blir de født uten ferdig uviklet syns- og hørselssans. Men lukte, det kan de!

Det er viktig å holde seg i form for fødselen er anstrengende.
Nå har vi gått en fin runde rundt Semsvannet, sammen med våre gode venninner Duma (på bildet) og Sigrun.

Torsdag 30. juni

Det er varmt å bære valper. Godt det finnes busker i hagen å legge seg under, når sola skinner på det sterkeste. 
I dag er det 51 dager etter første paring. I forgår kjente jeg liv i magen for første gang. Herlig opplevelse!
Tessi tar livet mer og mer med ro. På tur ut går det saaaakte. Hjemover igjen er det mere fart. Sikkert klokt å holde seg i nærheten av "hiet"....

Mandag 27. juni

Godt å få besøk av nabojenta som også venter spent på valpene.
Magen vokser og vokser, - heldigvis! Etter St.Hans ble nemlig Tessi dårlig. Hun hadde spist noe som tydeligvis ga magesmerter og oppførte seg rart til langt ut på neste dag. (Og måtte naturligvis hyppig ut.) Jeg ble engstelig. Vet jo at tisper kan miste valpene underveis, dersom det oppstår større påkjenninger. Men så kom hun seg, og alt ser bra ut nå.
(Mot slutten av uka lover jeg å legge inn et nytt magebilde.)

Tirsdag 21.juni

Må jo få med ett bilde med litt mer verdighet også. (Og ett til på Gjett på valpene - siden.)

Mandag 20. juni

Blivende mor innvier valpekassa.😀

Lørdag 18. juni

På fredag var vi til ultralyd. Godt å få vite at det var liv inne i magen.
Det er en konkurranse med premie til den som tipper hvor mange valper som kommer og av hvilket kjønn, så ingenting kan røpes her foreløpig.

På lørdag laget vi valpekasse av en stor pappkasse som IKEA bruker til emballasje, påmontert rundstaver. Mye billigere enn den kollegaen min skulle hente for meg i Kongsvinger. (Men selgeren var ikke der som avtalt, og tok ikke telefonen etterpå....)

Onsdag 15. juni

Tessi begynner å bli tykkere allerede, og det har kommet grå utflod (som Astri Indrebø i NKK skriver at er et nokså sikkert drektighetstegn).

Matlysten er tilbake igjen, heldigvis, og farten på tur er fortsatt treg....

Nå bestiller jeg meg nytt kamera, så det kan bli litt flere bilder her.
Kanskje noen har lyst til å tippe hvor mange valper det blir også.😉

Mandag 6. juni

Tre og en halv uke nå. Tessi er slapp og tiltaksløs, og ikke spiser hun heller, annet enn de mest utsøkte smakebitene fra menneskenes bord. Det går jo ikke. Dersom hun er drektig bør hun få i seg alle vitaminene og de riktige stoffene som finnes i hundeforet hennes. Har begynt å spe inn starter også, men hva hjelper det, når hunden går i stor bue utenom matskåla si. Kan hun være kvalm, mon tro?

Mandag 30.5.11

I dag er Tessi 3 år gammel og jeg begynner denne dagboken i dag, selv om jeg ennå er usikker på om Tessi har "tatt seg". Men antagelig er hun drektig. Jeg har lest at det er ca 80% tjangs etter en normal paring (eller inseminasjon ved Veterinærhøgskolen).

Tessi møtte Figo 10. - 13. mai.  De likte hverandre veldig godt, og hadde det gøy sammen. I tillegg fikk vi litt ekstra drahjelp av Ragnar Thommassen fra Norges veterinærhøgskole den siste dagen.

Siden har jeg fulgt med på alt som kan være tegn på drektighet.
Er hun ikke mye roligere enn vanlig etter løpetiden, mon tro? Er ikke pattene mer forstørret? Kan den ene gangen hun kastet opp være tegn på morgenkvalme?

En spennende tid dette.